Slovenija idućeg tjedna dobiva "kodeks" u prehrambenom lancu

Bez autora
Aug 20 2011

Slovenija će idući tjedan dobiti poslovni "kodeks" ponašanja subjekata u prehrambenom lancu kojim se želi regulirati odnose između proizvođača, prerađivača i trgovaca, najavio je u petak slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan. Postoji velika vjerojatnost da će kodeks biti potpisan u utorak idućeg tjedna. Izradu kodeksa zadnjih nekoliko mjeseci koordiniralo je ministarstvo poljoprivrede, kako bi se došlo do "pravednijih" cjenovnih odnosa, regulacije prevelikih trgovačkih marži i drugih posrednih troškova koje trgovački lanci nameću proizvođačima hrane. Došli smo do dogovora jer su sudionici u prehrambenom lancu svjesni da neke od problema koji su se nakupili zadnjih desetljeća moramo odmah početi rješavati, rekao je Židan...

Slovenija idućeg tjedna dobiva "kodeks" u prehrambenom lancuSlovenija će idući tjedan dobiti poslovni "kodeks" ponašanja subjekata u prehrambenom lancu kojim se želi regulirati odnose između proizvođača, prerađivača i trgovaca, najavio je u petak slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan.

"Postoji velika vjerojatnost da će kodeks biti potpisan u utorak idućeg tjedna", rekao je Židan u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Izradu kodeksa zadnjih nekoliko mjeseci koordiniralo je ministarstvo poljoprivrede, kako bi se došlo do "pravednijih" cjenovnih odnosa, regulacije prevelikih trgovačkih marži i drugih posrednih troškova koje trgovački lanci nameću proizvođačima hrane.

"Došli smo do dogovora jer su sudionici u prehrambenom lancu svjesni da neke od problema koji su se nakupili zadnjih desetljeća moramo odmah početi rješavati", rekao je Židan.Odbacio je kritike kako bi potpisivanje kodeksa s obvezujućim trgovačkim maržama značilo afirmaciju "dogovorne ekonomije", ali nije otkrio detalje sporazuma.

Nacrt poslovnog "kodeksa", koji je izrađen prije dva mjeseca, predviđao je da domaći proizvođači hrane najmanje dvije trećine produkcije prodaju domaćoj trgovini, te obvezu trgovaca da u ugovorima s dobavljačima navode neto cijenu bez različitih uobičajenih popusta i ekstra rabata, te dodatka za istaknutije mjesto koje će artikli dobiti na policama trgovina. Uz to, nacrt je navodio poželjne rokove plaćanja prema kojima bi trgovci svježe proizvode plaćali u roku 12 dana, smrznute artikle u dvedesetodnevnom, a ostale u 30-dnevnom roku.

Izradu "kodeksa" potakla su stajališta da su domaće tržište hrane i samoopskrba ugroženi pretjeranom liberalizacijom i globalizacijom, te nestabilnošću na području trgovine prehrambenim proizvodima nakon nekih slučajeva u Europi, kakav je bila pojava escherichie coli na povrću u Njemačkoj prije nekoliko mjeseci.

"Vjerujemo u sustav sigurne hrane kakav je uspostavljen u Sloveniji. On je dobar, učinkovit i zakonit", rekao je Židan, ustvrdivši da je sigurnost sustava potvrdilo i 14 europskih inspekcijskih pregleda koliko ih je u Sloveniji bilo u zadnje dvije i pol godine.

"Nedavne prehrambene afere pokazale su da je odluka Europske komisije o slanju velikog broja inspekcija u nove članice Europske unije bila pogrešna. Dobro bi bilo da takve inspekcije šalju u stare članice", rekao je Židan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik